Άσκηση κοινωνικής πολιτικής από την τοπική αυτοδιοίκηση

Άσκηση κοινωνικής πολιτικής από την τοπική αυτοδιοίκηση

Αρ. Πρωτ. 11334/11.12.08

Προς Υπουργούς:
- Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών
- ΕΣ.Δ.Δ.Α. & Δημόσιας Τάξης


Σοβαρές επιπτώσεις και αντίκτυπο στην καθημερινότητα πολιτών των ευπαθών κοινωνικών ομάδων ενδέχεται να έχει η μείωση του προϋπολογισμού του δήμου Θεσσαλονίκης κατά 8% όσον αφορά στον τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής για το έτος 2009.

Οι παροχές προς τους πολίτες, που επηρεάζονται από την μείωση του προϋπολογισμού των κοινωνικών παροχών, αφορούν στο επίδομα πολυτέκνων, τις παιδικές κατασκηνώσεις, τις εκδρομές των μελών των ΚΑΠΗ, αλλά και διατακτικές απόρων και ευπαθών ατόμων.
Οι δαπάνες και οι παροχές των δημοτικών αρχών ελέγχονται και εγκρίνονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό τις δράσεις κοινωνικής παροχής που αφορούν ευπαθείς ομάδες πολιτών.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Γιατί δεν δίνεται η δυνατότητα στην εκάστοτε δημοτική αρχή να ασκεί εθελοντική και κοινωνική πολιτική, να διοχετεύει κονδύλια του προϋπολογισμού σε κοινωνικές παροχές;

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβουν τα αρμόδια Υπουργεία, ώστε να μην επωμισθούν οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες τη μείωση του προϋπολογισμού των δημοτικών αρχών που αφορούν την κοινωνική πολιτική;

Απαντήσεις Υπουργείων